
Notice: 
Parties should promptly notify this office Of any formal errors so that they may be corrected before 
publishing the decision. 
to the decision. 

This decision may be formally revised before it is published in tho District of Columbia Regiatar. 

This notice i s  n o t  intended to provide an Opportunity for a substantive challenge 
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DECISION AND ORDER 

On May 20, 1993, the District of Columbia Nurses' 
Association (DCNA) filed an Arbitration Review Request with the 
Public Employee Relations Board (Board) seeking review of an 
arbitration award (Award) issued on March 5, 1993. The Award 
denied a grievance filed by DCNA on behalf of two employees of 
the District of Columbia General Hospital (DCGH). On June 14, 
1993, DCGH filed a Consent Motion requesting an enlargement of 
time to file an Opposition to the Request. The unopposed Motion 
was granted and DCGH's Opposition was received for filing on June 
16, 1993. DCGH contended in its Opposition that DCNA's Request 
was untimely and should be dismissed. By letter dated July 19, 
1993, the Board's Executive Director dismissed DCNA's Arbitration 
Review Request on the basis of timeliness. 

On August 17, 1993, DCNA filed a document styled "Request 
For Board Reconsideration Of Administrative Dismissal Of 
Arbitration Review Request". For the following reasons we deny 
DCNA's request that we "revoke" the Executive Director's 
administrative dismissal of its Arbitration Review Request. 
(Reconsid. at 4.) 
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Executive Director's letter stated, in pertinent part, the 
following: 

In dismissing DCNA's Arbitration Review Request, the 

According to Board Rule 538.1, "[a] to a 
grievance arbitration proceeding who is aggrieved by a 
grievance award may file a Request for review with the 
Board not later than twenty (20) days after service of 
the Award." (Emphasis added) You have indicated in 
your request that D.C. Nurses' Association, i.e., the 
"party" in interest, received service of the Award 
sometime between the issuance of the Award, i.e., March 
5, 1993, and April 30, 1993. Accordingly, your Review 
Request was due in this office prior to May 20, 
1993. 1/ 

DCNA's contention and arguments in support of its request 
for reconsideration is predicated upon the Arbitrator's 
"admitted" error that he improperly bypassed Petitioner's 
counsel, and mailed a copy of his decision, i.e., Award, only to 
the offices of Petitioner, i.e., DCNA. (Reconsid. at 2 . )  DCNA's 
counsel states that he had "constructive knowledge" of this error 
on April 30, 1993, and received service of the Award on May 11, 
1993. Therefore, counsel contends, the May 20, 1993 filing of 
the Arbitration Review Request should be considered within the 20 
days after service of the Award as required by Board Rules. 2 /  

In short, Counsel for DCNA argues that since DCNA was represented 
by a duly-designated attorney before the arbitrator, a determina- 
tion of timeliness under the Board's Rules should be based upon 
service of the Award on that attorney, and not upon service on 
the represented "party". 3 /  

1/ We note that Counsel for DCNA states that the Award was 
issued on March 5, 1993. Since Counsel for DCNA raises no issue as 
to when DCNA actually received the Award, we presume DCNA received 
the Award in due course but in any event sometime prior to April 
30, 1993, the date counsel states he first learned of the Award's 
existence. 

2/ Counsel for DCNA cited to Interim Board Rules 100.15 and 
100.16, which are now Final Board Rules 501.4, 501.5 and 501.6 and 
which establish the bases for computing the time for submitting a 
document to the Board. 

3/ Counsel for DCNA contends that Interim Board Rule 100.23 
incorporates the principle that "proper service of any legal 
document, subsequent to an initial complaint, must go to the 
counsel of record whenever a party is so represented." (Reconsid. 

(continued ... 
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an Arbitration Review Request require that the event from which 
time is measured, i.e., service of the award upon the "party", to 
be service of the award on a party's representative, DCNA's 
Request would be timely. We find, however, that the Board's 
Rules establishing the time periods for initiating an action, 
i.e., Arbitration Review Request, before the Board makes no 
requirement on how the triggering event, i.e., service upon 
the party, is achieved in other proceedings. See Board Rule 

If, indeed, Board Rules establishing time limits for filing 

538.1. 4 /  

3(...continued) 
at 3.) We have ruled, as a procedural requirement, that in 
proceedings before the Board, Board Rule 501.12 (which superseded 
Interim Board Rule 100.23 and was in effect at all times material 
herein) requires parties to serve the representatives of all other 
parties who have made their representation known. A m e r i c a n  
Federation of Government Employees. Local 2 D Department f 
Public Works, 38 DCR 6693, Slip Op. No. 266 at n. 1, PERB Case No. 
89-U-15, 89-U-16, 89-U-18 and 90-U-04 (1991). The "faulty" service 
of the Arbitration Award occurred within the context of an 
arbitration proceeding prior to Counsel's attempt to initiate 
proceedings before the Board. Board Rule 501.12 is a procedural 
requirement in order to accept for filing documents in proceedings 
that have bee n initiated be before the Board. 

Board Rule 538.1 is jurisdictional. As a rule of 
jurisdiction, in computing any period of time for  initiating 
actions before the Board, the actual party's (and not any 
representative the party may maintain) relationship to the 
triggering event is determinative of when the time period begins to 
run. See, e.g., Glendale Hoggard v. Disrtict of Columbia Public f 
Schools, et a al., _ DCR , Slip Op. NO. 357, PERB Case NO. 
93-U-10 (1993). In this case, the event is the admitted service of 
the Award upon the actual party, DCNA. The D.C. Court of Appeals 
has affirmed the Board's interpretation of its rules establishing 
time limits f o r  initiating a proceeding before this agency as 
mandatory and jurisdictional. Public Employ 
D.C. Met Metropolitan Police Department, No. 88-868, Slip Op. at 6 
(June 29, 1991). "T[ ]he forfeiture of a party's right to initiate 
a proceeding is automatic and the existence of prejudice is 
irrelevant upon determination by the Board that the prescribed time 

Washington Teachers' Union, _ DCR __, Slip Op.No. 335 at n.2, 
PERB Case No. 92-A-10 (1992). 

Schools n period has not been met." District of Columbia Public Schools and District 

We further note that the Board's definition of a "party" 4/ 
is given in the context of proceedings only under the authority of 

(continued ... 
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Board Rule 538.1 provides, in relevant part, the following: 

A party to a grievance arbitration proceeding who is 
aggrieved by the arbitration award may file a request 
for review with the Board not later than twenty ( 2 0 )  
days after service of the award. 

Board Rule 538.1 provides no other requirement to trigger the 20- 
day time period to initiate an action before the Board than 
"service of the award" on the "party . . . who is aggrieved". 5/ 
DCNA, the aggrieved party, was admittedly served with the Award. 

Requiring service on or actual knowledge by the 
representative or party's attorney to trigger the 20-day time 
period is neither expressed nor implied in Board Rule 538.1. 
Such an interpretation of Board Rule 538.1 could open its 
application to abuse. Moreover, in non-Board proceedings, what 
constitutes sufficient service, is not a matter within the 
auspices of the Board. 6/ The procedural rules for arbitration, 

'(...continued) 
the Board. Board Rule 599.1 Definitions defines "Party" as "[a]ny 
person, employee, group of employees, organization, agency, or 
agency subdivision initiating such a proceeding as authorized by 
these rules or named as a participant in such a proceeding or whose 
intervention in a proceeding has been granted or directed under the 
authority of the Board." 

5 /  The admittedly short time period for initiating an 
Arbitration Review Request before the Board was established in the 
interest of the parties. By the time most disputes become 
grievances and are processed through the parties' grievance- 
arbitration procedures, a significant period of time has transpired 
since the event adversely affecting the aggrieved party. The 
Board's intent in establishing a short time period is to minimize 
the period a party is aggrieved before final review. DCNA or 
interested members of the labor-management community are always 
welcome, in accordance with Board rule 567.2, to offer proposed 
amendments to Board Rule 538.1 with respect to the established time 
period. 

6/ Counsel for  DCNA cites in support of this contention our 
Decision and Order in District of f Columbia Public Schools a and 
Washinaton Teachers' Union, _ DCR _ Slip Op.No. 335 at n.2, 
PERB Case No. 92-A-10 (1992). Reliance upon our ruling in that 
case, however, is misplaced. There was no issue concerning whether 
or not service of an arbitration award was properly made upon the 
District of Columbia Public School's representative. The issue 

(continued. . . 
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including the manner of service, is something for the parties 
themselves to decide. 

In view of the foregoing, DCNA has provided no grounds why 
its Request should not be dismissed on the basis of timeliness. 
The Executive Director's dismissal is therefore affirmed. 

ORDER 

IT IS HEREBY ORDERED THAT: 

The District of Columbia Nurses' Association's request that 
we reverse the Executive Director's administrative dismissal of 
its Arbitration Review Request, based on timeliness, is denied. 

BY ORDER OF THE PUBLIC EMPLOYEE RELATIONS BOARD 
Washington, D.C. 

September 22, 1993 

6(...continued) 
concerned when, after service has been made, does the time period 
commence that is allowed for filing an arbitration review request. 

time its representative had actual knowledge of the award. 
We rejected DCPS' argument that the time period begins from the 


